Arlette – en historie vi aldrig må glemme (uge 8)
Kategori:
Special Arrangement
Spille dato:
Søndag den 23. feb. og søndag den 1. marts kl. 14.00. Indledning ved instruktøren
Varighed:
2 timer 0 minutter
Censur:
t.o.15
Billetpris:
80 kr

OM FILMEN

Den 23. februar og den 1. marts vises 2020-version af filmen, ”Arlette – en historie vi aldrig må glemme”, i Vamdrup Kino med oplæg af filminstruktøren
Thomas Kvist Christiansen.

Dørene åbnes kl. 13.15 og starter med et kort oplæg, og efter filmen vil der være mulighed for at stille spørgsmål.


Oplev 2020-version af filmen om et af de sidste
vidner til Auschwitz – og mød instruktøren

I år er det 75 år siden, at nazisternes værste døds- og udryddelseslejr Auschwitz blev befriet. Det skete den 27. januar 1945. På det tidspunkt var den 20-årige Arlette Levy, der havde været fange i lejren i et år, undervejs på en udmattende dødsmarch. Arlette Levy snød døden i Auschwitz, vendte hjem til sin familie i Paris, og fandt efter krigen kærligheden i København. Arlette blev gift med Ole og fik efternavnet Andersen.       

I dag er Arlette Andersen et af de sidste overlevende vidner til et af de mørkeste kapitler i verdenshistorien – et ansigt på historien om Holocaust. I maj 2017 kunne journalist, fotograf og filminstruktør Thomas Kvist Christiansen, sammen med et lille filmhold, præsentere filmen om Arlette Andersens liv. Filmen har været en succes, og netop i 2020 lanceres den i en ny og opdateret version med længere spilletid.

426 foredrag igennem 25 år

I 25 år, fra 1990, rejste Arlette Andersen fra Fredericia rundt i hele Danmark med foredrag, særligt til mange skoler og gymnasier, og fortalte om at overleve ét års fangenskab i nazisternes værste dødslejr under Anden Verdenskrig. For fire år siden var det slut – efter 426 froedrag. Fysikken og stemmen kunne ikke længere klare de mange foredrag.

Den 95-årige Auschwitz-overlever har nu lagt opgaven med at formidle sin personlige historiske beretning i hænderne på journalist og fotograf, Thomas Kvist Christiansen, der er instruktør til filmen, ”Arlette – en historie vi aldrig må glemme”, og også forfatter til bogen om Arlette Andersens historie, ”Vi er her for at dø”.

Ved to eftermiddagsforestillinger vil Thomas Kvist Christiansen med et oplæg i biografen introducere filmen, der er blevet tilført nyt materiale og ekstra historier. 

Arlette Andersen har et inderligt håb om, at hendes historie kan leve videre som film og som foredrag, og at hun på den måde fortsat kan være med til sætte ansigt på historien om Holocaust.

I de sidste seks år har Thomas Kvist Christiansen arbejdet med at dokumentere Arlette Andersens liv og historie, og ikke mindst hvad det har betydet, at hun i mere end 25 år har insisteret på, at verden skulle kende hendes historie.

Ugens film